14 Haziran 2009 Pazar

Arranged/Görücü Usulü

Bu filmi teee ne zaman, kanal 24'te, ortasından başlayarak izlemiştim. Filmi indireli çok oldu, ama bu sefer de altyazısını bulmamıştım. Meğersem ben 24'te izlediğimde büyük bir kısmı kaçırmışım.

Film sempatik ve önyargısız bir film. Hani genelde önyargısız denildiği zaman bir bokluk çıkar altından ya bu öyle değil. Çünkü iki farklı anlayışa gerçekten tarafsız yaklaşmış. Baktığım zaman hiçbirini yargılamadım. Belli ki yöneten de yargılamamış.

Film, adı üstünde görücü usulüyle yapılan evlilikleri anlatıyor. Biri müslüman, diğeri yahudi; iki tane öğretmen kız. Bir de ateist müdürleri var:) Nitekim burası biraz mizansen gibi görünüyor. Çünkü kızlar ve aileleri oldukça dindar ve ateist müdür sanki oraya özellikle, durumu vurgulamak için konulmuş. Kötü anlamda değil, ama mizansen olduğu fazla hissediliyor. Nitekim bu kızların evlenme yaşının geldiği düşünüldüğünden aileleri ve yakın çevreleri tarafından everilmek isteniyor. Gelen ve giden görücüler içinde bir taraftan kendilerini de bulmaya çalışan iki kız. Gayet masumane ve sevimli bir dille anlatılmış. Bir yandan kızları anlarken ve hak verirken, diğer tarafta görücü usulünü mantıklı bulmaya başlıyorsunuz. Çünkü evet, sistemin bir mantığı var. Tabii bu görüşü oluşturmada senarist/yönetmenin de(ikisi de aynı kişi) çok etkisi var. Filmin sonunda kızların görücü usulü evlilik yapması kaçınılmaz doğal sonuç olarak geliyor.

Film güzeldi. Tanıdık bir şeyler görmek bile mümkün. New York'ta geçmesine rağmen insanın insan oluşunun evrenselliğini hissettiren bir tarafı var. Ödül filan aldığına bakmayın; entel kuntel değil, gayet kendini izlettiriyor:)

5 yorum:

  1. bu filmi o kadar merak ediyorum ki, inşallah bir gün izleyebilirim :)

    YanıtlaSil
  2. online izleme olanağı var mı ona baktım ama nereye baksam linkler ölmüştü. ben sanırım filmi buradan http://www.divxlerim.com/showthread.php?t=87088 linkinden indirmiştim. umarım yararlı olur:)

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkür ederim, indirip izlerim artık :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de izledim filmi. Yorumladım da blogumda ama bazı noktalarda müslüman aileye torpil geçilmiş gibi hissettim.

    YanıtlaSil